header bg

Info

Tips & Adviezen 

Vreemd genoeg blijkt nog steeds maar een klein gedeelte van alle Nederlanders geregeld hun voeten te laten verzorgen. Terwijl we dit deel van ons lichaam toch erg zwaar belasten! De pedicure weet als geen ander hoe uw voeten verzorgd moeten worden! Wanneer u zich realiseert hoeveel kilometers u in uw leven door uw voeten wordt gedragen, dan is het toch vanzelfsprekend dat uw voeten aandacht verdienen. Hier vindt u tips en adviezen om uw voeten in een goede conditie te krijgen en houden.

Voeten dragen u, een leven lang
Zoals eerder vermeld wordt aan voeten te weinig aandacht geschonken. Terwijl ze u toch 'levenslang' moeten dragen! U kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals: eelt, likdoorns, ingroeiende nagels etc.
U kunt heel eenvoudig zelf een aantal van deze ongemakken aan uw voeten voorkomen door:

Luister naar uw voeten
Pijnlijke voeten zijn niet normaal. Verdring pijn aan voeten dus niet, maar doe er wat aan. De meeste voetproblemen zijn op te lossen. De pedicure kan daar vaak een belangrijke bijdrage aan leveren.

Voeten wassen
Was voeten dagelijks met handwarm water, liever niet met zeep. Droog voeten zeer goed af na het wassen, vooral tussen de tenen. Trek daarna niet meteen sokken aan, maar geef voeten een kans om te drogen.

Vochtregulerende crème
Voor een optimale verzorging wordt een goede vochtregulerende crème gebruikt. Breng de crème aan op de gehele voet, behalve tussen de tenen.
Bij ieder huidtype en seizoen hoort een andere voetencrème.  Vraag aan de pedicure welke crème u het beste kunt gebruiken.

Teennagels knippen
Knip teennagels altijd recht en niet te kort af. Knip nooit hoekjes van de teennagels rond af, hierdoor kunnen ingegroeide nagels ontstaan. Vijl de teennagel netjes glad zoals uw vingernagels. Draag schoenen die voldoende ruimte bieden aan de tenen, zowel in breedte als in hoogte. Heeft u teennagels die de neiging hebben aan de zijkanten naar binnen te krullen, laat een pedicure u dan adviseren over de mogelijkheden om de nagelgroei te reguleren.

Schoenen kopen
Goede en goed passende schoenen zijn een weldaad voor voeten. Koop schoenen aan het einde van de dag; voeten zijn dan altijd iets meer opgezwollen dan ’s ochtends. Op die manier wordt een (onnodig) knellende schoen voorkomen en eventuele voetproblemen.
Let bij aanschaf ook op de breedte van de schoen! (dat is anders als een maat groter nemen als de schoen te smal is...)

Voetproblemen 

Blaren
Tegen druk en wrijving verdedigt de voethuid zich door eeltvorming. Hevige wrijving geeft echter een soort noodmaatregel door blaarvorming. Een blaar is een beschermend vochtkussen met een blaas, gevormd door de bovenste huidlaag en een bodem bestaande uit de onderste huidlaag. Voorkom blaren door gevoelige huidgebieden af te plakken met bijvoorbeeld hechtpleister (dus zonder verbandgaas). De schoen wrijft dan tegen de pleister in plaats van de huid. De schoen moet wel goed aansluiten.

Eeltvorming
Eelt is een natuurlijke reactie van de huid op extra druk. Een natuurlijke beschermlaag. Bij veel mensen wordt deze beschermlaag te dik en gaat pijn doen bij het lopen. Dan hebben we te maken met overtollig eelt, vaak in combinatie met likdoorns. Ook kan eelt ontstaan door de druk van de schoen boven op de tenen of teentoppen, met als gevolg: kans op pijnlijke likdoorns.

Ingroeiende teennagels
Ingroeiende teennagels is een pijnlijke aandoening die zo snel mogelijk moet worden verholpen. Risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels zijn; druk door slecht passende schoenen, verkeerd of te kort knippen van nagels en een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie.

Likdoorns
Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, is een sterke eeltvorming op een klein gebied van de huid. Het is een misverstand te denken dat een likdoorn een wortel heeft. Een likdoorn groeit van buiten naar binnen. Dat wil zeggen dat het gevormde eelt door de druk van de schoen op een kleine ruimte naar binnen wordt gedrukt in een kegelvorm. Door de kegelvorm, met de punt naar binnen, doet de likdoorn pijn als men er op drukt. Een pedicure kan deze likdoorn verwijderen. Als er aan de oorzaak niets wordt gedaan, bijvoorbeeld door het model of type schoen te veranderen, is het logisch dat zich op den duur weer een likdoorn vormt.

Kloven
Kloven zijn plekken waar de huid ingescheurd is doordat deze minder elastisch is geworden. Kloven komen meestal in de eeltranden aan de hiel voor en juist als de huid extra droog is. Om een kloof te voorkomen kunt u één keer per week uw droge huid vijlen (één richting op) en de voeten dagelijks insmeren met een crème. Als er echt een kloof dreigt te ontstaan, laat u dan direct behandelen. Dit voorkomt veel pijn!

Huidschimmel
Huidschimmel wordt ook wel 'zwemmerseczeem' genoemd. Veel mensen hebben last van deze (jeukende) huidaandoening. Schimmelinfecties komen veelvuldig voor tussen de tenen en onder de voeten. Het begint vaak met blaasjes en door krabben gaat de huid kapot. Deze infectie is zéér besmettelijk. Ze wordt opgelopen in gezamenlijke doucheruimtes, kleedkamers en zwembaden. In een warm en vochtig klimaat gedijen schimmelsporen het best, zodat genoemde ruimtes een bron van (her)besmetting vormen. Ook overmatig zeepgebruik en niet voldoende afdrogen van de voeten (vooral tussen de tenen) draagt bij aan het ontstaan van een schimmelinfectie

Schimmelnagels
Bij schimmelnagels vertoont de nagelplaat verkleuringen zoals witte tot gele / bruinachtige strepen. De lengtegroei van de nagel is geremd en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagel toeneemt. Schimmels hebben het prima naar hun zin in slecht groeiende, vochtige of beschadigde nagels. De sporen van schimmels bevinden zich overal in onze omgeving en we komen er dus eenvoudig mee in contact. Vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sporthallen en sauna’s. Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als u vervolgens uw voeten onvoldoende afdroogt en bovendien overmatig transpireert, is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd. U bent zelf dan weer een bron voor nieuwe infecties. Iemand met schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.

Voetwratten
Een gewone voetwrat is een virusinfectie en lijkt vaak op een likdoorn. Voetwratten worden - net als wratten op andere plaatsen van het lichaam - veroorzaakt door een virusaandoening. Op de voetzool zijn wratten door het lichaamsgewicht plat. Wratten en likdoorns kun u onderscheiden doordat een wrat bij zijdelingse druk pijn doet en een likdoorn als men er bovenop drukt. Als u een voetwrat heeft, of denkt te hebben, adviseren wij u contact op te nemen met uw huisarts. Wanneer de huisarts heeft vastgesteld dat de voetwrat door de pedicure kan worden behandeld, kan deze overgaan tot behandeling en bij pijnklachten eventueel een (tijdelijke) inlegzool met een uitsparing ter hoogte van de voetwrat vervaardigen